Kanon! (2CD) (Album)

Gitarkameratene Kanon! 2 CD album
Gitarkameratene Kanon! 2 CD album
Kanon! består av et historisk konsertopptak av Gitarkameratene, med mer enn to timer med musikk innspilt i Grieghallen i Bergen i 1990.

Gitarkameratene – Jan Eggum, Halvdan Sivertsen, Øystein Sunde og Lillebjørn Nilsen – klarte å gjøre mer med bare sangstemmer og akustiske instrumenter enn alle andre norske artister i 1990. Mens de fleste andre måtte ty til programmerte trommer og andre plagsomme lydeffekter for å få frem sin musikalske identitet, klarte denne kvartetten seg utmerket godt med bare kassegitarer.

Mye av repertoaret er selvsagt sentrert rundt det da aktuelle albumet Typisk Norsk, gruppas første utgivelse med utelukkende nye sanger. Menyen ble krydret med enkelte høydepunkter fra de respektive medlemmenes soloproduksjoner, og numrene ble flettet sammen med verbale gullkorn og underfundig humor. Gitarkameratene brukte gjerne fem minutter på å introdusere en sang, uten at det var kjedelig i et sekund (sjekk for eksempel Halvdan Sivertsens oppfordring til allsang før «Frihet»). Den nær to timer lange konserten blir bare bedre og bedre etter hvert som kvartetten lirer av seg det ene høydepunktet etter det andre, og det eneste mulige ankepunktet er at vi vil ha mer.

Kjære musikkelsker. Dette er et historisk opptak. Det du hører er fire enestående artister i sitt livs form, dokumentert under en konsert i 1990. Førti fingre, fire struper og et ukjent antall strenger som til sammen resulterte i en av de virkelig store begivenheter i norsk konserthistorie – uansett sjanger.

Den nær to timer lange konserten blir bare bedre og bedre etter hvert som Gitarkameratene lirer av seg det ene høydepunktet etter det andre. Gåsehuden begynner å spire fra start før den sprer seg over hele kroppen, og den slipper ikke taket før opptaket er slutt og lyden blir borte. Da, som i en ren refleks, søker hånden bort til spilleren og trykker på startknappen igjen. Noe som er nok et bevis på at dette er et historisk konsertopptak som jeg unner alle musikkelskere å høre.

Disc 1

1 Mot i brystet
2 Footform Shoes
3 Typisk Norsk
4 Fisketur i øsende regn
5 Representanter og onkler
6 Ambassanova
7 Et gutteproblem
8 Kem ska få følge deg hem?
9 Viser om været
10 Nordaførr – Vårvisa
11 Et oppskrytt møbel
12 Sjømannen og vannsenga
13 Stev
14 Tanta te Beate
15 Hos baker’n
16 Lillebror Per
17 Prinsesser og frosker
18 Lene

Disc 2

1 Få idretten inn!
2 Skal det være no’ mer
3 Adjø Sabine!
4 På grensen til allsang
5 Frihet
6 En liten trøst
7 Jomfru
8 Et lite Ole’
9 Anna på Gran Canaria
10 Tiurleik på Esso-stasjonen
11 Gammal Amazon
12 Melankolisk vits
13 Ryktet forteller
14 De gamle sangene
15 Potpourri: Kjekt å ha/Førr ei dame/En natt forbi/Fin frokost/Jaktprat/Heksedans/Bysommer/Vippetangen konditori/Musikken har vi med
16 Venner
17 Se alltid lyst på livet
18 Den aller største gjedda